duminică, 8 mai 2016

De ce apare depresia dupa nastere ?

Depresia dupa nastere sau depresia postantala este de cele mai multe ori o stare psihica asociata cu o tristete covarsitoare. Cu toate ca majoritatea viitoarelor mamici sunt speriate de acest tip de depresie, situatia nu este atat de grava cum pare deoarece poate fi tratata.

Cand apare depresia?

In majoritatea cazurilor, depresia apare in primele luni de la nastere, insa datorita faptului ca mintea umana nu reactioneaza la fel, exista si exceptii. Astfel ca s-au intalnit depresii postnatale la mame cu copii de 3-4 ani. Acest lucru, se explica prin rationamentul ca mintea umana isi poate ascunde foarte bine anumite trairi pe care nu le manifesta. Unii psihologi asociaza acest fenomen cu un pahar care se umple prin picaturi de apa.
Cu toate acestea, atat personalul medical de ginecologie, cat si medicul de familie sunt instruiti corespunzator pentru a percepe semnele unei asemenea depresii. Trebuie mentionat ca exista posibilitatea ca si partenerii de viata sa sufere de aceste depresii.

Cauzele depresiei

In general cauza principala este modificarea hormonala. Din nefericire, aceasta nu poate fi controlata, insa exista si alte cauze ce se pot trata din timp. Daca, spre exemplu, mama a trecut printr-un moment nefericit in perioada sarcinii sau a avut o sarcina anterioara care nu a fost dusa la bun sfarsit, trebuie sa mearga fara indoiala la un consult de specialitate.

O alta cauza a depresiei poate fi dorinta de a avea un copil. In general, aceasta este unul dintre cele mai frecvente motive ale depresiei postanatale. Mamele care raman insarcinate in urma multor interventii sau fertilizari, risca sa fie exagerat de protective cu copii si sa ajunga sa nu se considere suficient de capabile incat sa aiba grija de acesta. De asemenea, exista situatii opuse ultimei cauze, cand femeile sufera de depresii datorita unei sarcini nedorite sau neasteptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu